Anna Lena Illustrations

Wie is het gezicht achter Anna Lena Illustrations? We spraken Anna Lena op haar stadszolder in het centrum van Gouda. Ze vertelde ons alles over haar liefde voor illusteren en haar leven in Gouda.

Kan je iets over jezelf vertellen? 

Ik ben Anna Lena, 25 jaar en geboren in Waalwijk. Twee jaar geleden ben ik in Gouda komen wonen, in het oude centrum. Ik ben in Gouda terecht gekomen omdat mijn vriend Robert hier is opgegroeid. We hebben elkaar ontmoet tijdens onze studie in Delft. Noem het maar een collegezaal liefde. 

Foto: Gouds Genieten voor Anna Lena Illustrations | werkplek thuis

Noem het maar een collegezaal liefde.

Ik heb Industrieel Design gestudeerd aan de TU in Eindhoven en Delft. Samen hebben we op kamers gewoond in Delft, maar zochten iets nieuws in een grotere stad. Al snel kwamen we erachter dat betaalbare woningen in grote steden zoals Amsterdam en Rotterdam erg klein waren. Uiteindelijk kwamen we dit huis tegen in de binnenstad van Gouda. Erg leuk om in een stad te wonen waar ik nog nooit over na had gedacht. We zijn tot op de dag van vandaag nog super blij met deze plek. Het is een soort van ‘stadszoldertje’. De atmosfeer is voor mij belangrijk om creatief te kunnen zijn. Dit voelde ik in dit huis.

We zijn tot op de dag van vandaag nog super blij met deze plek. Het is een soort van ‘stadszoldertje’.

Wat kun je vertellen over Anne Lena Illustrations? Hoe is dit ontstaan? 

Toen ik klein was was ik al creatief en wist ik dat ik graag wilde schilderen en tekenen. In  mijn studietijd maakte ik tijdens de lessen en in de pauze tekeningen en de docenten op school vonden mijn technische tekeningen er toen al te illustratief uitzien. Daarnaast kreeg ik van mijn werkgever waar ik werkte tijdens mijn studie een mooie doos potloden. De tekeningen die ik daarmee maakte postte ik op Facebook. De eerste tekening maakte ik van Starwars en daar kreeg ik heel veel reacties op. Zo’n 2 jaar geleden ben ik gestart met Anna Lena Illustrations en doe ik nu waar ik heel blij van wordt. 

Foto: Gouds Genieten voor Anna Lena Illustrations

Mijn bedrijf is de plek waar ik merken of bedrijven help om anderen enthousiast te krijgen over datgene wat zij doen of belangrijk vinden. Ik doe dit werk echt voor mezelf en voor de mensen die dichtbij mij staan.

Hoe kan je jouw werk omschrijven? 

Mijn stijl is kleurrijk en het moet warmte en vrolijkheid uitstralen. Op mijn illustraties staan vaak mensen afgebeeld die iets doen wat ze leuk vinden. Mijn bedrijf heeft 2 hoofd activiteiten; Het maken van illustraties en kennis delen over creativiteit. Mijn doelgroep zijn mensen tussen 20-30 jaar oud. Mensen die niet perse in de creatieve sector werken maar wel creatief bezig zijn en opzoek zijn naar creativiteit. 

Zo’n 2 jaar geleden ben ik gestart met Anna Lena Illustrations en doe ik nu waar ik heel blij van wordt.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit? 

Ik heb 2 verschillende dagen, content -en illustratiedagen. Content dagen zijn de dagen dat ik werk aan een workshop, research doe of een blog schrijf op mijn site. Dat zijn dagen dat ik thuis ben, lekker onder een kleedje op de bank m’n ding doen. 

Tijdens illustratiedagen ligt mijn hele bureau vol met tekenspullen en smeer ik alles onder de verf. De verftekeningen die ik maak scan ik in en bouw ik verder digitaal op. Het voordeel van een digitaal eindproduct is dat de klant er meer mee kan. Verftekeningen gecombineerd met digitaal geven een tekening meer persoonlijkheid of ziel. 

Wie zijn je opdrachtgevers? Wat was je allerleukste klus? 

Ik maak illustraties voor boeken en tijdschriften en afbeeldingen ter promotie of decoratie van een product. Voor Grand Canyon maakte ik een leuke kleurplaat van de Goudse Ijsbaan. Dit vond ik mijn leukste klus! Ik wilde laten zien dat dit de plek is waar mensen graag samen komen, kunnen genieten van elkaar en van de winterse sfeer. 

Kleurplaat gemaakt in opdracht van Grand Canyon Gouda – Goudse Ijsbaan

Hoe raak jij geïnspireerd? 

Abstracte schilderijen maken helpt mij om geïnspireerd te raken. Ik ben een voorstander van productief uitstellen. Dit betekent dat ik mijn taken mag uitstellen maar dan moet ik wel iets anders doen waardoor ik in een creatieve mindset kom. Ik ga dan bijvoorbeeld de keuken opnieuw organiseren en gekke tekstjes op potten tekenen. Wat ook helpt is een praatje maken met bekenden bij House of Goods of HebikVia. Even eruit en een frisse neus halen! 

Wat gebruik jij om een illustratie te maken? 

Momenteel werk ik met een Ipad Pro en met een Apple pencil. En om mijn illustraties echt eigen te maken werk ik met een mengsel van acril verf, waterverf en een verfsoort wat ‘gouache’ heet. Dat is een mengsel tussen water en plakkaat verf. Dat werkt heel fijn. 

Ik maak eerst schetsjes met zachte potloden. Zachte potloden helpen bij het maken van soepele lijnen. De lijst van materialen vind je terug op mijn website. 

Ik ben bezig met illustreren van mijn favoriete sprookje

Wat zou je graag nog willen bereiken? Wat zijn je doelen? 

Op dit moment ben ik bezig met illustreren van mijn favoriete sprookje en ik zou het heel leuk vinden als dit uitgegeven zou worden. Ik ben dus ook bezig om dat te bewerkstelligen! Mijn droom is om een eigen kinderboek te illustreren. Die wens gaat hopelijk dit jaar in vervulling! 

Foto: Gouds Genieten voor Anna Lena Illustrations

Je communiceert via Instagram in het Engels. Waarom?

Toen ik startte met mijn werk was ik nog niet gebonden aan 1 plaats. Ik richt mij niet zozeer op 1 gebied en door te communiceren in het Engels kan ik ook creatieve mensen bereiken in het buitenland. Via mijn Instagram pagina heb ik veel interactie met mensen over de hele wereld. 

Gouda 

Hoe bevalt jouw leven in Gouda? 

Echt heel goed. Ik vind het heel leuk om in de binnenstad te wonen. Ik krijg veel energie van de plek waar ik woon. Het fijne van mijn woning in de binnestad is dat ik goed contact heb met de winkeliers uit de straat.

Waar kom je graag en waar geniet je het meest van? 

Ik vind het heel leuk om samen met mijn vriend een flesje wijn te drinken bij Bodega32. Dat hebben we inmiddels al een paar keer gedaan. Wanneer mijn familie naar Gouda komt dan ga ik graag een hapje eten bij de Zalm omdat je daar lekker kan eten en omdat ik het daar gezellig vind. Verder ben ik heel dankbaar voor de havermout cappuccino van House of Goods. 

Anna Lena haalt koffie bij haar favoriete koffietentje House of Goods te Gouda

Ik wandel graag naar het prieeltje in het Houtmansplantsoen. Ik ben dol op prieeltjes! Tijdens mijn pauze maak ik een standaard ‘zwerftocht’ door de stad; Via de Markt over de Turfmarkt en langs de Hoge Gouwe weer terug naar huis. 

In de zomermaanden geef ik tijdens een wandeling door de stad een workshop aan creatievelingen die graag willen leren om op een snelle manier tekeningen te maken van mensen, gebouwen en planten. Doel van de workshop is dat je niet bang wordt van blanco papier maar lekker gaat tekenen vanuit de losse pols. 

Gouda is niet duf!

Wat mis jij in Gouda en wat zou je graag willen veranderen? 

Toen ik in Eindhoven woonde kwam ik vaak in een Engelse pub. Die vibe heb ik hier nog niet gevonden. De combinatie van bruin café met engelse bier en pub food vind ik heel leuk! 

Wat maakt Gouda voor jou zo bijzonder? 

Gouda voelt heel dorps aan. Maar het is groot genoeg dat het niet de irritante dingen van een dorp heeft. Gouda is niet duf! 

Interviews

Lees hier interviews van andere Gouwenaren; Jacqueline, Liselotte, Hesse-Anne, Marielle

Gouds Genieten

Rate this post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.