Binnenkijken bij Esther

Esther woont al haar hele leven in Gouda. Afgelopen week mochten we binnenkijken in haar prachtige woning in de binnenstad van Gouda; het voormalig Rembrandshoekje uit 1687. Ontdek de historie van dit bijzondere pand en lees het verhaal van Esther hieronder. Veel plezier! 

Kan je iets over jezelf vertellen?

 Ik ben Esther Dikhooff (47) en geboren en getogen in Gouda. Samen met Vincent en mijn tweeling Jip & Puck woon ik op de hoek van de Oosthaven en Punt in Gouda. Vin en ik hebben elkaar 12,5 jaar geleden ontmoet bij de Zalm. Onze kinderen zijn 8 jaar geleden geboren in Gouda en hebben altijd in de binnenstad gewoond. Echte (binnen)stadskinderen dus.

Via het raam aan de voorzijde kijk ik op de gracht (Oosthaven) en via het raam aan de achterzijde kijk ik op de Molen ‘t Slot.

Waarom hebben jullie voor dit huis gekozen?

Ons huis in de Speldenmakerssteeg (binnenkort in de verkoop) begon echt te klein te worden voor ons viertjes. Via via zijn we aan deze fantastische plek gekomen! Het huis is groot, licht en sfeervol en ligt op een prachtige historische plek in Gouda. Via het raam aan de voorzijde kijk ik op de gracht (Oosthaven) en via het raam aan de achterzijde kijk ik op de Molen ‘t Slot. Achter ons huis ligt het Houtmansplantsoen, waar onze kinderen heerlijk kunnen spelen. 

Kan je iets vertellen over de historie van het huis? Zijn er leuke anekdotes? 

Ik weet dat hier heel vroeger een kasteel stond met stadsmuren. De naam ‘Punt’ is afgeleid van het puntvormige Bastion dat in 1570 door Prins Willem I op deze plek was aangelegd boven op de restanten van het toen al verdwenen ‘Kasteel te Goude’. Het was een strategische plaats waar de Hollandse Ijssel en de Gouwe samenkomen. 

Het pand begon haar leven in 1687 als ‘Melkschenkerij’. Daarna heeft het vele functies en eigenaren gehad. Veel Gouwenaars kennen het pand waar wij wonen als het ‘Rembrandshoekje’. Mijn ouders kwamen hier toen ze verkering hadden. Veertig jaar geleden werd het pand verbouwd tot ‘restaurant de Mallemolen’. Op dit moment zijn zij onze onderburen. 

Veel Gouwenaars kennen het pand waar wij wonen als het ‘Rembrandshoekje’. Mijn ouders kwamen hier toen ze verkering hadden.

Wat vind je het fijnst aan je huis? 

Dit huis heeft veel dingen die we in ons vorige huis mistte. We genieten nu extra van de ruimte en het fijne uitzicht. We hebben een berging en de kinderen hebben een eigen kamer. Heerlijk! Door de vele ramen hebben we veel licht in huis. Een contrast met ons vorige huis in de steeg. 

Wat kan je vertellen over jullie inrichting? 

Onze inrichting is een heerlijke mengelmoes van oud & nieuw. De kast en de tafel zijn gemaakt door de opa van Vincent. Het tv meubel van onze oude buurtjes. De schommelstoel in huis heb ik gekregen toen ik zwanger was van de tweeling. 

Onze inrichting is een heerlijke mengelmoes van oud & nieuw.

De overige meubels en accessoires heb ik gevonden bij ‘Antiek’ in Gouda, op Gouds Montmartre of zomaar op straat. Het is echt een mix & match van dingen met een verhaal. De boekenkast is onze nieuwe aanwinst; zelf gemaakt van een transportkar. 

Van de zolder willen we graag een speel -en chill zolder maken voor de kinderen. Compleet met schommel en kussens. Afgelopen week hebben we op zolder voor zo’n 30 kinderen een kerstverhaal voorgelezen. Buiten voor de deur hebben met een vuurkorf marshmallows geroosterd en heeft onze overbuurman een liedje gespeeld op zijn draaiorgel. Ook dat kan hier allemaal, haha!  

Waarom is wonen in de binnenstad zo leuk? 

Wonen op deze plek in de binnenstad van Gouda is heerlijk. Familie en vrienden wonen in de buurt, favoriete winkels en restaurants om de hoek. En… we lopen via het struinpad zo de natuur in. 

Wonen op deze plek in de binnenstad van Gouda is heerlijk.

Wat vind jij het mooiste plekje in Gouda?

Het mooiste plekje in Gouda vind ik achter de kerk. Dat plekje doet iets met me. Ik word heel rustig als ik daar loop. Toen de kinderen nog klein waren heb ik hier veel gewandeld. En ook nu maak ik graag een wandeling ‘achter de kerk’ voordat ik ga werken bij Brattain. 

Wat zijn je favoriete plekjes in Gouda? 

De eerste zonnestralen in het voorjaar vang ik graag op het terras van Bar – Brasserie De Zalm. Verder vind ik het heerlijk om bij ‘de Kleischuur’ te zijn. In mijn vrije tijd maar ook om te werken. De mooiste kleding vind je bij ‘Shop Brattain’. Ik ben stiekem een beetje bevooroordeeld natuurlijk omdat ik hier al jaren werk. Maar ik vind het echt een heerlijke authentieke winkel! 

Je vertelde dat je huis in de Speldenmakersteeg in de verkoop gaat, wat kan je daarover vertellen? 

 Op dit moment zijn we het huis helemaal aan het opknappen. Zodra dit klaar is gaat het huis officieel in de verkoop. Het huis is niet super groot, maar perfect voor mensen die alleen -of samenwonen. Een huis in het hart van Gouda waar wij vele jaren met plezier hebben gewoond. Vlakbij het mooie stadhuis, winkels en gezellige restaurants in Gouda. Wat wil je nog meer? 

BINNENKIJKEN BIJ

Heb jij een huis met een verhaal, een mooie inrichting of woon je op een bijzondere plek? Dan zijn we opzoek naar jou! Stuur ons gerust een mailtje en wie weet komen we binnenkort bij jou gezellig langs. Kijk ook eens binnen bij Fay, Amber en Pieter!

Gouds Genieten

Rate this post

One Comment

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.