Binnenkijken bij Jorg

Jorg & Fabiënne wonen samen met hun 2 zoons in het oude kaaspakhuis van Gouda. Binnenkort verhuizen ze voor een aantal jaar naar Chili en beginnen daar een nieuw avontuur. Voor hun huis zoeken ze huurders. Dus zoek je nog een toffe woning, dan is dit je kans! Wij gingen even binnenkijken. Kijken jullie mee?  

HISTORIE

Bij de Producent in de Wachtelstraat werden bijna 100 jaar lang Goudse boeren kazen opgeslagen. Dit kaaspakhuis was het laatste van Gouda. Het eerste pakhuis van De Producent stond aan de Keizerstraat, maar dit pand werd al snel te klein. Daarom werd in 1916 besloten om te verhuizen naar een oud pakhuis in de Wachtelstraat. Hier was ruimte voor zo’n 700.000 kilo kaas! In 2013 verliet De Producent het pand en verhuisde naar een nieuw gebouw in Moordrecht. Het kaaspakhuis in Gouda werd gekocht door White House Development en het rijksmonument werd omgetoverd tot 52 fantastische loftwoningen. De oude details zijn nog goed zichtbaar, de sfeer nog altijd voelbaar. 

Hier was ruimte voor zo’n 700.000 kilo kaas!

WESTERKADE 2 310 

Het appartement van Jorg en Fabiënne ligt op de derde verdieping. Het appartement (126m2) beschikt over een woonkamer met loggia, een open keukenruimte met zeer luxe inrichting, 4 slaapkamers, een moderne badkamer, een berging in de onderbouw en een eigen parkeerplaats.

Foto: Gouds Genieten

Het Rijksmonument heeft zijn authentieke en ambachtelijke karakter behouden en heeft door de sfeervolle balkenplafonds en kolommen een robuuste uitstraling gekregen. Door hergebruik van verschillende elementen uit het oude pakhuis, zoals de originele kaasplanken, is de geschiedenis van 100 jaar kaas maken nog goed voelbaar in het gebouw.

Foto: Gouds Genieten

Hoe zijn jullie hier terecht gekomen? 

Jorg vertelt: Fabienne en ik hebben elkaar in Zuid Afrika ontmoet en hebben daar 8 jaar gewoond. Ik kom uit Apeldoorn, Fabienne komt uit Landgraaf. Toen we terug gingen naar Nederland waren we opzoek naar een oud huis, centraal in Nederland gelegen. Al gauw kwamen we uit in Gouda; betaalbare huizen ten opzichte van de omliggende steden en perfect centraal gelegen. We vonden een huis vlakbij Klein Amerika, hier hebben we een aantal jaar gewoond.

Toen we hoorden van de herontwikkeling in het kaaspakhuis door White House Development & Mei Architects zijn we gelijk gaan kijken. Ondanks dat we niet zo gauw dachten aan een appartement met onze kinderen waren we gelijk enthousiast! We hebben alles zelf bedacht en ingericht en zijn heel blij met het resultaat. 

Veel elementen zijn nog origineel.

Foto: Gouds Genieten
Foto: Jorg & Fabienne

Wat kan je vertellen over de stijl & inrichting in jullie huis? 

Ik denk dat onze inrichting stoer/industrieel is, afgewerkt met hout & staal. Veel elementen zijn nog origineel. Als je naar het plafond kijkt zie je nog de originele houten- en stalen balken. Een aantal elementen uit het oude kaaspakhuis heb ik zelf teruggebracht in dit huis. De luiken uit het kaaspakhuis heb ik verwerkt in de muur van de slaapkamer. De oude kaasplanken komen terug in de vensterbank en in ons tv meubel. Een grote oude houten deur hebben we gebruikt als schuifdeur in de logeerkamer. Bij de eettafel staat nog een oude weegschaal die in dit pakhuis heeft gestaan. Het boekje wat erbij hangt werd gebruikt om bij te houden hoevaak de kazen werden gedraaid. Elke bewoner kreeg zo’n boekje cadeau bij de notaris. 

Foto: Gouds Genieten

Omdat (Zuid) Afrika nog steeds als ons tweede thuis voelt zie je in onze inrichting ook spullen terug van daar. Bij de eettafel hangt een oude deur uit Malawi, op de salontafel ligt een spel uit Zanzibar. Maar ook de eettafel en een aantal decoratiestukken in de gang zijn gemaakt in Afrika en hebben we vanuit daar meegenomen naar Nederland. 

Foto’s: Gouds Genieten

(Zuid)Afrika voelt als ons tweede thuis

Foto: Gouds Genieten

Wat vind je het fijnst aan dit huis? 

Het huis is gelijkvloers en dat vind ik heel fijn. Alles lekker bij de hand en het appartement voelt ruim en licht. De hoogte vind ik heerlijk qua ruimtelijk gevoel. Zoals ik eerder aangaf hebben we zelf alles kunnen inrichten en onze eigen stempel erop kunnen drukken. Een modern huis, met historie en mooie details uit Nederland en Afrika. 

Foto: Jorg & Fabienne / Kinderkamers

Enthousiast? Dit appartement is te huur voor 1950 euro per maand. Meer informatie, zie funda.

Gouds Genieten

MEER BINNEN KIJKEN BIJ…

Benieuwd naar de woningen van andere Gouwenaars?
Kijk dan even hier: Fay, Pieter, Amber, Esther, Stephanie.

5/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.