Binnenkijken bij Pieter

Aaltje Bakstraat

Ooit woonde hier vrouwe Aemilia Storm, de weduwe van de Goudse burgemeester Gerard van Brandwijk. Dit huis is gebouwd in 1756 en ligt aan de Hoge Gouwe, een van de mooiste grachten van Gouda. Het pand is rijk aan historie en prachtige details. Tegenwoordig woont Pieter Stroop hier. We spraken met hem over zijn bijzondere woning en hij liet ons binnenkijken. Lees hieronder zijn verhaal en geniet op z’n gouds.

Even voorstellen

Ik ben Pieter Stroop, en 17 jaar woonachtig in Gouda. Ik heb voorheen in Bloemendaal gewoond en in verschillende andere huurwoningen. 2,5 jaar geleden was ik op zoek naar een koopwoning. In eerste instantie zocht ik iets moois in de wijk Bloemendaal, maar al gauw ontdekte ik dat daar veelal dezelfde huizen staan. Maar toen viel mijn oog op dit pand. Eèn ding wist ik zeker, van dit huis is er maar 1!

Dit huis is gebouwd in 1756 en ligt aan een van de mooiste grachten van Gouda.

Direct bij binnenkomst was ik opslag verliefd. Een enorm trappenhuis en een hoge doorkijk naar boven. Wauw! De marmeren vloer, de ornamenten op het plafond en de houten trap, ik kan er uren naar blijven kijken. Links in de gang bevind zich de deur naar de tandartspraktijk. Deze deur is overigens gesloten en is geen doorgang meer, maar vroeger hoorde dit wel bij het huis.

Eèn ding wist ik zeker, van dit huis is er maar 1!

Rijksmonument

Voorheen zat in dit huis de Nutsspaarbank en, wat de meeste mensen zich nog wel kunnen herinneren, de Sanitairwinkel Huisman. (Sanidrome Huisman).

Het huis is 1 van de 300 Rijksmonumenten van Gouda.

Het huis is 1 van de 300 Rijksmonumenten van Gouda. Het nadeel van een Rijksmonument is dat je er niks aan kan veranderen. Maar om heel eerlijk te zijn wil ik dat niet eens. Het pand is mooi zoals het is.  Na aankoop heb ik de dakgoten laten vervangen en de hele buitenkant wit laten schilderen, waaronder de sierlijsten aan de voorzijde. De sierlijsten zijn al honderden jaren oud en gemaakt in Lodewijk XVIIII stijl. Alles heeft van binnen een lik verf gekregen en er is een nieuwe badkamer geplaatst.

De ramen hebben ronde vensters en een bloemmotief. De visgraten vloer is nog origineel en opnieuw in de lak gezet toen ik er kwam wonen.

Waarom is dit huis zo fantastisch voor jou?
Het karakter van het huis spreekt mij erg aan. De hoge plafonds, het sier pleisterwerk en het trappenhuis. Dit huis heeft zoveel unieke hoekjes! Fonteintjes, ronde ramen, kacheltjes en prachtige engeltjes op het plafond. En aan een van de mooie grachten van Gouda, in de oude binnenstad. Heel fijn!

Dit huis heeft zoveel unieke hoekjes!

Wat is het fijnste plekje in huis?
Dat is eigenlijk de combinatie van de keuken, de woonkamer en de zitkamer. De driehoek van het huis, daar ben ik graag! Als je in de zomer de deuren open hebt dan geeft dat extra leuke doorkijkjes. Daarnaast is het lekker rustig in huis qua geluid, ondanks dat het huis vlak aan een weg ligt.

Wist je trouwens dat er boven nog een apart gedeelte is waar vroeger de dienstmeisjes woonden?

Helemaal boven heb ik mijn kantoor ingericht en een bibliotheek gerealiseerd. De constructie is zo gemaakt dat het niet permanent is. Vanaf mijn kantoor kijk je zo op het Stadhuis en de Sint Janskerk. Het oude stadhuis is nu een beetje verstopt achter de bomen, maar in de winter is hij goed zichtbaar.

Het huis heeft een binnentuintje en een balkon
Uitzicht vanuit het huis

Gouds Genieten

 

 

 

4/5 - (1 stemmen)

3 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.