De Goudse Waag

Kaas, Kaas, Kaas

De Goudse Waag is een historisch pand uit 1668. Vroeger werden hier de Goudse kazen gewogen. Nu is dit het Kaas- en Ambachten museum, waar je van alles te weten kunt komen over de historie van de Goudse Waag en de producten, die hier gewogen en verhandeld werden. In het museum is bovendien veel informatie te vinden over de Goudse ambachten. Zeer regelmatig worden er diverse demonstraties gegeven, zoals: kaas maken, Goudse kaarsen dompelen, pijpen maken en Gouds aardewerk (keramiek) vervaardigen. Sinds een paar jaar is ook de Goudse VVV er gevestigd.

Met zijn kat

Op 31 oktober 1667 werd besloten om de Waag in Gouda te bouwen, waarvoor de beroemde architect Pieter Post de opdracht kreeg. In 1669 was het bouwwerk gereed. De bovenverdieping was voor de waagfunctie niet zo belangrijk en werd verhuurd aan de Schutterij. Beneden werden de aangevoerde handelsgoederen gewogen en aan de hand daarvan werd belasting geheven. Vanaf 1920 werd er alleen nog kaas gewogen. In 1956 volgde een uitgebreide restauratie en vanaf 1995 werd in de Waag het Kaasmuseum gevestigd. Sinds 2008 is Uniekaas beheerder van dit monumentale pand. Dat is in grote stappen de historie van de Kaaswaag. Hier kun je als bezoeker in één keer zien waar Gouda en Uniekaas van oudsher trots op is.

Krijg je tijdens je bezoek zin in een lekker stukje kaas?

Neem ook even een kijkje in onze museumwinkel op de begane grond. Daar vind je alles wat met kaas te maken heeft. Van bijzondere kaasjes tot de beste kaasschaven. Ook vind je er allerlei leuke oud Hollandse souvenirs.

Kortom, het is de moeite waard om eens een bezoekje te brengen aan De Goudse Waag.

LOCATIEGEGEVENS:

Markt 35 | 2801 JK | Gouda | 0182-529 996 | Goed aan te wandelen vanuit Q-park Bolwerk.
Vr – Wo 10:00 – 17:00 uur
Do 10:00 – 21:00

 

Rate this post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.