De Museumhavendagen

Afgelopen weekend waren de Museumhavendagen in Gouda. De museumhaven ligt op een  prachtige plek aan de rand van het centrum. Ieder jaar trekt het evenement vele bezoekers en genieten mensen van de fijne sfeer, de muziek en de prachtige oudhollandse schepen die in de haven liggen. Het heerlijke zonnetje zorgde ervoor dat iedereen kon genieten van de muziek, de activiteiten en de mooie plekjes buiten in de stad. Wij waren ook op pad (met onze camera) en delen graag met jullie onze ervaring.

Een geluk bij een ongeluk

Wij bij Gouds Genieten waren eigenlijk wel ontzettend teleurgesteld toen we hoorden dat Stichting Gouda Waterstad stopte met het organiseren van het gelijknamige evenement dat gelijk viel met de Goudse Museumhavendagen. Ondanks dat het weer soms een spelbreker was, zorgden de kraampjes in de stad, de muziek bij Brunel onder de visbanken, de vaartuigen bij de Hoge Gouwe en het straatfeest bij LF voor een hele leuke Gouds Genieten sfeer. Maar er waren ook nadelen. De verschillende activiteiten lagen niet allemaal even dicht bij elkaar en doordat de mensen zich dan over de gehele stad verspreidden viel de drukte tegen. Dat was deze keer wel anders. Het weer was heerlijk en de keuze voor alleen de Goudse Museumhavendagen zorgden voor een concentratie van mensen rond de museumhaven. Het was een feest.

Het weer was heerlijk en de keuze voor alleen de Goudse Museumhavendagen zorgden voor een concentratie van mensen rond de museumhaven. Het was een feest.

De Goudse Eenden

Sinds Jeroen zijn bierlokaal opende in de Wilhelminastraat is de Goudse eend niet meer weg te denken in de stad en de volksmond. Zo was het dan ook ondenkbaar dat hij zou ontbreken bij de Duckrace die startte bij de Garenspinnerij en finishte bij de Kleischuur. Om 11.00 uur precies werden de Goudse eendjes door JCI Gouda te water gelaten om geld op te halen voor de Linda Foundation. Overigens bleek al snel dat veel eendjes koudwatervrees hadden en het spreekwoordelijke hazenpad kozen toen de Goudse brandweer de slang op de eendjes zetten. We denken dat er de komende weken nog heel wat ontheemde eendjes worden gevonden in de Goudse grachten. Hoe dan ook, de eendjes kwamen aan en er waren prijzen te verdelen. Uiteindelijk werd een flinke 4300 euro opgehaald voor de Linda Foundation, zo werd door spreekstalmeester Jasper Kuin gescandeerd. Het eerste doel bereikt.

To Shanty or not to Shanty

En toen waren we nog niet eens bij de museumhaven. Op de vest kwamen we de eerste koren al tegen. Een gemoedelijke sfeer en een heerlijk doorbrekend zonnetje zorgden voor een goede aanloop richting de haven. Dat een van de dames tussendoor even ontzettend in de lach schoot bij een hoge uithaal, maakte alleen maar meer duidelijk hoe ontspannen de sfeer was. Daarna liepen we achter de werf en de waterkant langs, over een steiger die wel een onderhoudsbeurtje kan gebruiken, verder richting de haven.

Een gemoedelijke sfeer en een heerlijk doorbrekend zonnetje

Bij de steltlopers stonden de viswijven een Engelstalig lied te vertolken en lachte de mensen om de humor die het koor liet zien en horen. We genoten met volle teugen en we waren nog niet eens echt bij de haven aangekomen.

Hoe dorps gezellig de stad kan zijn

Omdat het evenement een hommage is aan de historische binnenvaart, liepen we vanaf de steltlopers vooral langs historische schepen en oude ambachten. De wasvrouw, touwen maken, een smid en zelfs een heuse ouderwetse kraan maakte het plaatje compleet en ook voor kinderen het bezoeken meer dan waard. En dan niet alleen maar vanwege de enorme kar met Punselie koekjes waar je gratis iets lekkers kon pakken.

ook voor kinderen het bezoeken meer dan waard

Een etage hoger stonden de vrijwilligers van Gouda Sterk aan de IJssel je al op te wachten om steun te krijgen voor de plannen om de Havensluis in Gouda weer te openen. Die is ruim 50 jaar geleden gesloten. En eerlijk is eerlijk, als je de bedrijvigheid en de sfeer van zo een dag als vandaag proeft, dan gun je de stad meer van die sfeer. Dat in de plannen ook Goudasfalt een prominente rol speelt, maakt het alleen maar leuker. Wij denken graag mee!

Wat een heerlijke dag.

Thuis in het Ijsselhuis

En dan helemaal aan het eind van een een wandeling die om 11.00 uur startte bij de Kleischuur, staan we om een uur of 3 bij het Ijsselhuis. Wat is het toch steeds weer geweldig hoe ze hier met tientallen bankjes en tafeltjes, een ijsboer en heel veel mensen een ontzettend gastvrije en gezellige sfeer weten te maken. Maar goed, het koor, wat ook uit een aantal geweldige acteurs bestond, werkte ook wel goed mee, maar het was op het grasveld in het zonnetje sowieso heerlijk toeven. En daar hielden we het voor gezien. Moe maar voldaan liepen we nog even naar Lange Groenendaal om daar de laatste gezelligheid op te snuiven bij Adriatika, Kersvers en Curcuma. Wat een heerlijke dag.

Toch wel jammer

Heb je de foto’s goed bekeken? Het is eigenlijk jammer dat de Museum havendagen nog maar eens in de twee jaar zijn. Wat doen we nu volgend jaar om dan ook zo Gouds te kunnen Genieten? Tips zijn altijd welkom.

 

Gouds Genieten

Rate this post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.