Elgato Eve Serie

Wat is Eve?

Sinds een jaar ben ik helemaal enthousiast over HomeKit en bijbehorende slimme producten. En vanuit de de bekende Philips Hue lampen breid ik mijn collectie dan ook uit. Al snel viel mijn oog op de producten van Elgato, de Eve serie. Deze Eve producten zijn feitelijk allemaal sensoren die je informatie geven over bijvoorbeeld temperatuur en luchtvochtigheid, maar ook vaak de mogelijkheid hebben een “trigger” te zijn voor een ander product. Zo kan het dat een Philips Hue lamp aan springt als door een Eve sensor beweging wordt gedetecteerd. Inmiddels zijn er een zestal Elgato Eve producten die feitelijk exclusief voor HomeKit gemaakt zijn. Omdat de meeste producten rond de 50 euro kosten, zijn het leuke “mannencadeautjes”, die je overigens veelal voor je zelf zal moeten kopen. De vrouw des huizes Geniet liever Gouds op een terras. Inmiddels hebben we vier raamsensoren, een bewegingssensoren, en binnen en buiten een mini-weerstation. En weet je wat? Ze vallen niet eens op.

De vrouw des huizes Geniet liever Gouds op een terras

 

Installatie?

Dit is echt een ideaal product. Binnen een kwartier is een sensor binnen de huisautomatisering geïntegreerd. Binnen de woning app van Apple spreekt het voor zichzelf hoe je een product aanmeld door de bijgeleverde code in te scannen.

De Eve producten hebben een middel nodig als brug naar het internet. Voor dit doel is bij het Apple HomeKit ecosysteem een IPad of een AppleTV van de 4e generatie of nieuwer noodzakelijk. Het nadeel van het gebruik van een IPad is natuurlijk dat deze dan ook de deur niet uit kan. In sommige gevallen is dat geen probleem, maar eigenlijk is een Apple TV in alle gevallen handiger. Die hebben we dan ook maar op marktplaats aangeschaft. Overigens is dat een geweldig apparaat, zeker als je Android TV gewend bent. Snel en gebruiksvriendelijk, een verschil van dag en nacht.

En komt er nog meer?

Elgato heeft nog wat andere producten op de markt gebracht waarvan een slimme radiatorknop het meest interessant lijkt. De eerste versie had nog geen display, maar dat is bij de 2e generatie verbeterd. Het lijkt nu dan ook een echte concurrent te worden van de slimme knop van Tado. Nadeel voor Elgato is dat de Tado knop nog steeds mooier is, maar daarentegen wel weer een extra bridge nodig heeft, bovenop de AppleTV.

En hoe werkt het?

Echt heel goed. Het blijkt heel leuk om via “If this, than that” een keten van reacties samen te stellen in het tabje automatisering van de Apple app met de naam Woning. Kort gezegd stel je zelf een “scène” samen met wat je wilt dat er gebeurt. De Woning app communiceert vervolgens met de verschillende pas van de merken accessoires die je hebt geïntegreerd. Daar zijn overigens nog wel wat stappen te maken. Een merk als Elgato heeft op dit moment gewoonweg nog een completere app dan dat de woning app kan bieden, maar daar lijkt in het naar verandering in te komen. Uiteindelijk moet alles natuurlijk gewoon vanuit 1 app te regelen zijn.


En dan is er nog 1 probleem dat de komende tijd ongetwijfeld zal worden opgelost. Bereik is de belangrijkste, zeker in een nieuwbouwhuis. Net als met WiFi is het dan ook logisch dat er straks een homeKit extender op de markt gaat komen. Elgato heeft er inmiddels 1 aangekondigd, maar wanneer hij er is is nog even afwachten. Wij willen hem graag hebben.

Rate this post

4 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.