Goudse Keramiekdagen

Een drukte van jewelste

Al sinds jaar en dag worden op Hemelvaartsdag en de dag erna de Goudse Keramiekdagen gehouden op de markt in Gouda. Vanuit heel Nederland komen uiteenlopende kunstenaars met alles dat ook maar met keramiek te maken heeft naar Gouda, van Jose Maria Mariscal Paneque uit Spanje tot Šárka Hanzálková en alles ertussenin. Bij elkaar waren er in 2018 bijna 100 deelnemende kunstenaars. en natuurlijk duizenden bezoekers.

Voor jong en oud

Ook voor kinderen is het evenement het bezoeken waard. De Goudse scoutingverenging “die kantanky’s” helpt de kinderen met het maken van een eigen (klei) kunstwerk dat aan het eind van de dag kan worden opgehaald. Helaas bleek onze vlinder aan het eind van de dag door een andere kunstliefhebber meegenomen, maar het is net als met Lego, het bouwen is het leukst. Overigens kunnen kinderen ergens anders ook proberen zelf een mooie vaas of schaal te draaien. En ten slotte kunnen ze zich de hele dag verwonderen waarom veel van die kunstwerken in hun blote kont staan.

Waarom staan die kunstwerken allemaal in hun blote kont, mama?

Over smaak valt niet te twisten

Maar goed, uiteindelijk kon ook ik het niet laten om iets te kopen. Eigenlijk wilde ik nog wel wat meer meenemen, maar dat liet de portemonnee niet toe. Van Lisa Biris wil ik namelijk allereerst de oorbellen wel hebben en daarna een heel groepje van die kleine mooie vaasjes met het gouden dekseltje. Stuk voor stuk plaatjes! Het lijkt wel of het handgemaakte koralen zijn, bestaande uit honderden natuurlijk ontstane bolletjes of haren. (Zie foto)

En wat ik dan uiteindelijk wel meegenomen heb? Mijn oog viel op dit prachtige vaasje van Inge Burgerhoudt. Past ook precies in ons nieuwe tv-meubel van Muuto. Ik denk dat er nog wel iets van Inge te vinden is dat ergens een plekje in huis kan krijgen. Ik ga haar werk zeker onthouden, ook omdat Moordrecht natuurlijk om de hoek ligt. En zo heeft iedereen een eigen reden om iets moois mee te nemen. Wat hebben jullie gekocht?

Het lijkt wel of het handgemaakte koralen zijn

En weer werd een record gebroken

En dan is er elk jaar natuurlijk weer de wedstrijd waarop iedereen wacht. Elk half uur zijn er weer twee kemphanen die met elkaar strijden om de hoogste vaas of breedste schaal. In 6 minuten moeten de kunstenaar, in opperste concentratie, zorgen voor een kunstwerk wat liefst nog staat als er gemeten wordt. En daar kan er maar 1 de beste in zijn. De wedstrijd is in 2018 wederom door Heike Rabe gewonnen. En weer met een vaas van net geen meter hoog. Letterlijk een enorme prestatie.

De smaak te pakken?

Kom dan vooral in 2019 met Hemelvaart naar Gouda. Dit jaar heb je het misschien gemist. Maar gelukkig zijn er nog talloze andere leuke evenementen op komst waar je dit jaar heen kan gaan. Natuurlijk houden we je op de hoogte als rrrollend, Culifeest Gouda, Zotte Zaterdag of Kaarsjesavond weer is en dan is het zo weer Hemelvaartsdag. We zien je daar! Beter nog, parkeer in Q-park Bolwerk en boek een nachtje bij Best Western Gouda. Er is genoeg te doen.

Meer informatie is te vinden op www.keramiekingouda.nl

Gouds Genieten

 

3/5 - (1 stemmen)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.