Interview Liselotte

Het is een stad met zoveel moois en met zoveel verborgen schatten. Ik ben een Goudse maar ik ontdek keer op keer weer nieuwe mooie plekken.

Vandaag maken we kennis met..

Liselotte Kronenburg (35), geboren en getogen Goudse. Samen met Ruben en onze zoon Maxim van 4,5 jaar wonen we aan de Karnemelksloot. Ik ben opgegroeid in Bloemendaal en heb op de Kardinaal Alfrink gezeten. Mijn middelbare schooltijd heb ik doorgebracht op het Groencollege. Op het Groen college heb ik mijn liefde voor bloemen ontdekt. Zodoende werk ik nu al geruime tijd als bloemist bij Wim Jansen.

Iedere dag komen we in de binnenstad om Maxim naar school te brengen en de dagelijkse boodschappen te doen. Op zaterdag lopen we lekker een rondje over de Markt. Ik kan daar zo van genieten! Eigenlijk hebben we een vast ritueel, en lopen we altijd langs verschillende kramen waar Maxim vaak wat lekkers krijgt. Bij Adriatika halen we lekkere dingen voor bij de borrel thuis. Maxim zegt altijd sinds we aan de Karnemelksloot wonen: ‘Leuk hè dat we zo dichtbij de stad wonen.’

Wat maakt gouda voor jou zo bijzonder?

Het is een stad met zoveel moois en met zoveel verborgen schatten. Ik ben een Goudse maar ik ontdek keer op keer weer nieuwe mooie plekken. Het is steeds een nieuwe ontdekkingstocht.

Ik ben bijvoorbeeld geïnteresseerd in de historie van Gouda. Zo heb ik onlangs de geschiedenis opgevraagd van ons huis en onze straat.

Op welke plek kom je graag?

Dat is natuurlijk ‘Kruim‘, bij ons om de hoek. Kruim is gevestigd in de Chocoladefabriek. We gaan weleens op zondagmorgen daar ontbijten. Lekker de dag starten met een kop koffie (cafés Richard), een belegd broodje en een ‘Mighty green’. Dat is sap van een avocado met munt en citroen en nog wat geheime ingrediënten, geloof ik.

Ook zijn de prijs/kwaliteit verhoudingen prima. Het eten is er vers en lekker. Je hebt het gevoel dat alles met liefde voor je is gemaakt. Ook kom ik graag bij Juuls, een super fijne plek waar alles met liefde voor je wordt gemaakt.

Ik kom graag in de Chocoladefabriek omdat er veel fijne dingen samenkomen. Onder andere de bibliotheek, en een fijne plek waar je wat kan eten en drinken. Ook kinderen kunnen er heerlijk spelen.

Vroeger moest je in een bieb altijd stil zijn, maar deze bieb is een ideale locatie waar mensen samenkomen, genieten en waar kinderen kunnen lezen, spelen en ontdekken.

Wat ik ook graag doe is wat leuks opzoeken in het streekarchief. Ik ben bijvoorbeeld geïnteresseerd in de historie van Gouda. Zo heb ik onlangs de geschiedenis opgevraagd van ons huis en onze straat.

Wat is je favoriete eetlocatie?

Er zijn zoveel leuke plekken waar je lekker kan eten in Gouda. Maar Kichi is echt top. We zijn dan ook echte sushi-liefhebbers. Voorheen moesten we altijd naar een andere stad om sushi te halen, gelukkig hoeft dat niet meer. De mensen die bij Kichi werken zijn zo betrokken, vriendelijk en attent! Ik vind daar trouwens de sashimi heel erg lekker. Kichi zit misschien niet op een A-locatie, maar bewijzen wel dat kwaliteit van het eten losstaat van de plek.

In welke winkel kom je graag?

Kleding kopen doe ik veel online, maar ik kom graag bij juffrouw Saartje. Een winkel vol leuke snuisterijtjes en cadeautjes. Ze hebben daar een hele doos met autootjes, daar wordt Maxim altijd heel blij van.
De wereldwinkel is ook een fijne winkel, en heb HebikVIA, beide gelegen in de Lange Groenendaal. HebikVIA is een leuke conceptstore met veel verschillende items. Overal leuke hoekjes met leuke spullen. Ook bij de Kringloop winkel kom ik graag. Daarnaast kunnen we niet de stad uit zonder een bezoek te brengen aan de LEGO winkel. De grootste LEGO winkel van Nederland trouwens!

Waar kan je volgens jou de beste feestjes vieren/borrels drinken?

Ik kom al jaren bij de Zalm. Daar ken ik ook veel mensen. In de tijd zonder kinderen kwamen we daar veel met vrienden. Sinds kort heb ik ‘het licht gezien’ in de Licht Fabriek, haha. Daar organiseren ze ook zo nu en dan een feestje. Het laatste feestje – SensationKaars – was erg geslaagd!

 Wat zie jij graag veranderd in de binnenstad?

Ik hoop dat de gemeente Gouda de terrastijden aanpast. Terrassen moeten nu veel te snel/vroeg dicht, dat vind ik jammer. Ook mis is Dille en Kamille! En ik open ooit een ‘lief dotje voor lotje’ winkeltje in de binnenstad, want een goede/betaalbare bloemenwinkel missen we echt in de stad!

Waar kan je in Gouda het mooiste straatje vinden?

Onze straat natuurlijk! Deze straat is zo leuk omdat de buurt zo actief en gezellig is. Ze verzinnen oa leuke dingen met Kaarsjesavond. Het is geen binnenstad, maar het voelt wel zo.
Ook de straat ‘achter de kerk’, die langs de Sint Jan Kerk loopt, richting het museum café vind ik magisch!
De Naaierstraat staat vol met mooie panden en bijzondere geveltjes. Ieder pand heeft haar eigen verhaal. In de zomer is de hele straat mooi begroeid en staan bloemen in bloei. Iedere bewoner heeft wel iets groens voor de deur staan. Het hofje bij het oude Weeshuis vind ik ook echt prachtig. Idyllisch.

Welke evenement in Gouda is je favoriet?

Kaarsjesavond! Hoe bijzonder is het als je met 30.000 mensen rondom een kerstboom staat en met elkaar liedjes zingt?! Overal hebben bewoners en winkels kaarsjes voor de ramen en worden er honderden ontstoken in het stadhuis. Het is een groot maar bijzonder evenement, waar niet voor niets vanuit heel de wereld mensen naartoe komen om het mee te kunnen maken.

Laat in 1 zin aan ons weten waarom Gouda een bezoek waard is!

Gouda is zoveel meer dan alleen maar kaas en stroopwafels. Aan het einde van de Middeleeuwen was Gouda de vijfde stad van Holland en dat moet weer zo worden!

En ik open ooit een ‘lief dotje voor lotje’ winkeltje in de binnenstad, want een goede/betaalbare bloemenwinkel missen we echt in de stad!

Gouds Genieten

 

5/5 - (2 stemmen)

5 Comments

  1. Jo Mulholland

    Mijn Oom Chris ( Mul ) werkte in De Zalm. Groeten uit Sydney, waar mijn dochter 1st, en mijn zoon 2de, geboren zijn. (Australische moeder, van Engelse afkomst). We zijn ’terug’ geweest. Mijn ‘kinderen’ ook! Mocht ik winnen in de loterij…….dan met het eerste vliegtuig!!! Heus geen heimwee!!!! Ik was 12 toen we vertrokken, in 1956. Toen ik in Gouda weer eens op bezoek was, mocht ik met het plaatselijke radio programma meedoen. Dat vond ik fantastisch!! M.v.g., Joop (Was: Mul) (uit Holland).

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.