LEGENDARY Gouda

Een legendarische nieuwe Chocolaterie

We spraken vandaag Elke, de eigenaresse van de nog te openen Legendary chocolaterie in De Sint Anthoniestraat van Gouda. Deze maand opent Legendary haar deuren voor het publiek. De chocolaterie krijgt buiten het winkeldeel een loungeruimte waar je kan genieten van Jazz en soul muziek, en natuurlijk van de heerlijke producten uit de chocolaterie.

It’s all about beans

Foto Instagram Legendary Gouda

Over Bart en Elke Cauwenberghe
Elke is de dochter van de Belgische chocoladeambassadeur Bart van Cauwenberghe. Bart werkt al meer dan 25 jaar uitsluitend met de fijnste Belgische chocolade. Kennis en vakmanschap staan garant voor de perfecte praline. Als internationale smaak-ontwerper beheerst hij de discipline om smaken te versterken, te laten samensmelten en te combineren tot een heerlijke praline.

Foto: www.langsdeleie.be

Bart beheerst de discipline om smaken te versterken, te laten samensmelten en te combineren tot een heerlijke praline.

Bart en Elke werken samen met Callebaut, van oudsher een chocoladeproducent en ook nog 1 van de bekendste ter wereld. Callebaut heeft meerdere plantages, waar zij een klein deel van benutten. Op dit moment heeft Bart zijn chocolade atelier ‘De Zwarte Vos’ in Deinze, dit ligt vlakbij Gent in Oost-Vlaanderen.

een wereldwijd concept

Elke is opgegroeid in Gent en woont sinds 3 jaar in Nederland, eerst in Den Haag om precies te zijn en op dit moment in Gouda. Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring in de horeca. Vroeger hielp ze haar vader in de winkel en was ze altijd met lekker eten bezig.

Elke vertelt; “Omdat ik in Nederland woon ontstonden er mogelijkheden om het bedrijf van mijn vader verder uit te breiden. Legendary is tenslotte bedoeld als een wereldwijd concept. We hebben gekeken wat de mogelijkheden waren in Den Haag, maar de huurprijzen bleken al gauw heel hoog te zijn, zeker op de A locaties”.

Hoe zijn jullie in Gouda terecht gekomen?
Mijn vader ontmoette in zijn chocolaterie ‘De Zwarte Vos’ Gerrie Lammé, een inwoonster uit Gouda. Zij adviseerde om eens naar Gouda te komen, omdat hier zoveel panden leeg stonden. We zijn een aantal keer naar Gouda gegaan en ontdekten al gauw dat Gouda een hele leuke stad is. We hebben gekeken naar meerdere panden maar kwamen uiteindelijk bij het pand in de Sint Anthoniestraat uit. Hier zat op dit moment de Tafel van 10 in. Toen we dit pand zagen dachten we, wauw, dit is het. Mooi afgewerkt en de vloer en de openhaard waren voor ons ook echte pluspunten.

een inwoonster uit Gouda adviseerde ons om naar Gouda te komen

Foto Instagram Legendary Gouda

Wat maakt Legendary zo bijzonder?
We hebben het HIB label; Handmade in Belgium. Ook viel mijn vader meerdere malen in de prijzen met de titel Gault Millau. Ik kan dan ook met zekerheid zeggen dat alle bonbons met de hand zijn gemaakt en van echte Belgische chocolade.

We zijn trendy en vernieuwend en geven chocolade een diepere betekenis. Het gaat verder dan alleen de smaak en hoe mooi iets eruit ziet. Ook de textuur, de bijt ervaring en de geur is belangrijk. Het moet als het ware een smaak sensatie zijn in je mond, een beleving.

Handmade in Belgium, Een bewijs van kwaliteit

Wat kan je vertellen over de Inrichting?
We krijgen een winkel en een lounge gedeelte. De winkel wordt licht, wit en strak. Het lounge gedeelte wordt daarentegen heel warm, robuust en sfeervol. Het thema wordt ‘een reis rond de wereld’. De eye-catcher op de wand laat hier meer van zien. We krijgen leren fauteuils en robuuste stukken boom als tafels. Het stijgerhout op de wand komt uit de haven en verwijst naar de boten die de wereldzeeën bevaren.

Het thema van de chocolaterie wordt ‘een reis rond de wereld’

Mensen die bij ons komen moeten het gevoel hebben dat ze even ergens anders zijn beland. Daarin speelt muziek ook heel belangrijke rol. Je hoort straks Jazz muziek en blues. Uiteindelijk hopen we een gastvrije, huiselijke en warme sfeer te creëren.

 

Wat kunnen we van jou en Legendary verwachten?
We willen een verhaal vertellen en een beleving en herinnering meegeven. Je kan straks bijvoorbeeld je eigen peper raspen boven je Mexicaanse chocolade melk. Kinderen kunnen ook hun eigen heerlijke topping maken. En natuurlijk nog veel meer.

Ik woon momenteel boven de winkel en ga straks mijn ziel en zaligheid in de winkel leggen. Ik hoop mensen oprecht gelukkig te maken. Ze laten weggaan met een glimlach, in de hoop dat ze ook graag weer terugkomen.

Ik hoop mensen oprecht gelukkig te maken. Ze laten weggaan met een glimlach, in de hoop dat ze ook graag weer terugkomen.

Wat is je indruk van Gouda tot nu toe?
Gouda is een pittoresk, romantisch stadje. Een stad met een dorps gevoel. Ik ben dol op de grachten en de bruggetjes. Omdat ik geïnteresseerd ben in geschiedenis wil me ook graag verdiepen in de geschiedenis van Gouda. Ik heb nu al zin om 1 van de 800.000 toeristen te zijn en Gouda verder te ontdekken.

Gouds Genieten

LEGENDARY Gouda

4 Comments

 1. Sabine Helderweirdt

  Helaba Elke,

  Gefeliciteerd met jouw onderneming:”Legendary-It’s all about beans”! Leuk concept, zowel naar inhoud als de filosofie erachter. Doet mij denken aan de film “Chocolat”waar Juliette Binoche iedereen een “gelukzalig” gevoel geeft die haar chocolade proeven. 😉

  Ik wens jou veel “succes” en je mag mij daar zeker eens verwachten.

  Groetjes,

  Sabine uit Gent

 2. Werner

  Hallo elke, Wat een supertofffe zaak! Het ziet er echt lekker uit! Super meid voor al je werk en inzet. We komen zeker eens af. Doe de kassa maar rinkelen. Groetjes Werner, oma en Bram

Geef een reactie

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.