Neerlandsch Goed

Eefke; eigenaresse van Neerlandsch goed, leerkracht van groep 3, trotse moeder van Loek en Janne en getrouwd met Paul. Eefke is een echte Goudse. We spraken haar in de Chocolade Fabriek over haar leuke initiatief Neerlansch Goed. Benieuwd naar Eefke en het verhaal achter Neerlandsch Goed? Lees dan hieronder het interview!

Vertel! Wie is Eefke?

Ik ben 33 jaar en geboren in het Willem Vroesenhuis. Volgens mijn moeder ben ik een van de eerste baby’s die daar geboren is! Ik heb eigenlijk altijd in Gouda gewoond. Ook tijdens mijn Pabo-studie in Utrecht. Het eerste jaar na mijn studie heb ik op een school in Zegveld gewerkt, daarna werd ik leerkracht op de Casimirschool in Gouda. Ik heb twee kinderen; Loek (4) en Janne (1). Samen met Paul en de kinderen woon ik vlakbij het centrum van Gouda.

Waar hou je je graag mee bezig? 

Ik speel toneel bij toneelgroep Goudsbloem. In de periode januari tot juli bereiden we ons voor op de jaarlijkse uitvoering in de grote zaal van de Goudse Schouwburg. We spelen 7 voorstellingen voor zo’n 3000 kinderen! Het toneelgezelschap bestaat uit zo’n 15 juffen en meesters. Het is altijd heel leuk om dit te doen!

Daarnaast ben ik vrijwilliger bij de Goudse Sinterklaasintocht. Samen met wat andere mensen uit het onderwijs bedenken we het verhaal en regelen we de PR. Op de dag van de intocht heb ik geen taak, dan ga ik het verhaal met mijn eigen kinderen beleven. Verder vind ik het heerlijk om te varen met ons bootje. Lekker zeilen met vrienden of kamperen.

Wat maakt Gouda volgens jou zo mooi? 

De historie van de stad vind ik heel mooi. Ik kan me echt verbazen over de oude gebouwen en wat ze allemaal al hebben meegemaakt. En Gouda is lekker compact. Het voelt eigenlijk als een dorp. Daarnaast is de ligging van Gouda heel goed. Veel groen rondom en het water wat er doorheen stroomt vind ik mooi! 

Waar geniet je het meest van? 

Mijn gezin is verslaafd aan de ijsjes van David’s Gelato. Daar komen we dus vaak en graag! Gewoon het idee dat je even de stad in kan lopen en je favoriete punten in een keer kan aandoen. Het voelt lekker kneuterig, heerlijk. 

We zijn benieuwd naar je favoriete plekjes! 

Ik ben niet perse heel erg honkvast, daar bedoel ik mee dat we niet 1 specifieke plek hebben waar we altijd komen. Eigenlijk komen we op meerdere plekken in de binnenstad. Ik kom graag in de Chocolade Fabriek en bij Kersvers. Een fijne plek om met de kinderen te komen. Bodega32 is een leuke plek voor een borrel. Voor de lunch ga ik graag naar de Kleischuur en het Ijselhuis.

Je bent ongeveer 1,5 jaar geleden begonnen met Neerlandsch Goed. Daar willen we alles over weten! 

Neerlansch Goed is eigenlijk de overkoepelende naam. Goudsch Goed is voor Gouda. Het zijn producten met een knipoog naar Gouda. Daarbij zijn ze fair wear. ‘Goed’ staat eigenlijk voor heel veel. Ik wil dat het goed is. fair wear zodat het zo min mogelijk belastend is voor de natuur en dat de omstandigheden eerlijk zijn voor de makers daarvan. Ik heb gekozen voor een kleine drukkerij in Den Haag die ze met de hand drukken. Dus geen massaproductie. 

Eerlijke, mooie producten met een knipoog naar Neerlandsch stedelijk schoon.

Hoe is Neerlandsch Goed eigenlijk ontstaan? 

Ik ben dus die trotse Gouwenaar die van de stad geniet. Toen ik een aantal jaar geleden zwanger was van Loek liep ik een rondje over de kaasmarkt. Ik verbaasde me toen over hoeveel toeristen met kingsize T-shirts van Amsterdam of een andere grote stad liepen. Te lelijk voor woorden. Ik dacht; daar moeten we als Gouda toch wat mee?! Mijn idee bleef een tijdje op de plank liggen Maar na een paar jaar dacht ik waarom ga ik dit niet zelf doen en bedenken? Want als ik het niet probeer dan blijft het een idee. Zo gezegd, zo gedaan. Vorig jaar in de zomervakantie ben ik ermee begonnen en ik ben blij met het resultaat!

We vinden de naam goed gekozen! Hoe ben je daar zo bijgekomen? 

Gouda moest terugkomen in de naam en het moest allitereren. ‘Goed’ staat voor kleding; het goed en het vastgoed (gebouwen). Dus het stadhuis hebben we in de collectie opgenomen. Wat ‘goed’ is; fair wear, dat is goed voor de stad en dus goed voor Gouda. ‘Sch’ is gekoppeld aan de oude stad. De Stroopwafel, kaas, het stadhuis zijn typisch Goudse dingen, dat is allemaal goed voor Gouda en vind je dus ook terug op onze producten. 

Wat zijn jullie verkooppunten? 

We verkopen alle items via onze eigen webshop op de site. Daarnaast liggen onze producten ook in meerdere winkels in de binnenstad waaronder bij Kersvers, Kruim en Juffrouw Saartje! 

mooi in zijn eenvoud. Een draagbare ode aan onze mooie stad

Wie is je doelgroep?

Mijn doelgroep is tweeledig. Aan de ene kant de trotse Gouwenaar die net als ik van de stad houdt en graag een cadeau koopt voor wie dan ook. Denk aan een net geboren Goudse baby bijvoorbeeld. Aan de andere kant de toerist (niet zijnde ‘flitstoerist’), die hier een overnachting heeft en de tijd neemt om de stad te ontdekken. 

Wat wil je graag nog bereiken? 

Ik hoop op nog meer verkooppunten in de stad, waaronder De Waag en andere punten waar veel toeristen komen. Ook zou het leuk zijn als de shirts en tassen in andere steden te vinden zijn! Hoe leuk zou dat zijn, Utrechtsch goed, Haagsch goed…

Gouds Genieten

Contactgegevens

Website: www.neerlandschgoed.nl | Email: eefke@neerlandschgoed.nl

Rate this post

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.