Tado slimme thermostaat

Wat is Tado?

Tado is simpel gezegd de beste oplossing voor al dien mensen die een slimme thermostaat zoeken die onopvallend, mooi en slim is. En dan is er de lange uitleg. Het is een van herkomst Duits bedrijf dat zich met zijn apparaten tot nu toe richt op (water)verwarming en koeltechniek. In Nederland zijn ze vooral bekend door de komst van de Tado slimme thermostaat, maar is het merk toch veel minder bekend dan andere merken zoals de Toon of de Nest.

Waarom de keuze?

De keuze was niet zo heel lastig, maar voeg wel veel geduld. Aangezien het plan om ons huis te automatiseren was begonnen met de Apple TV was het overduidelijk dat ook de thermostaat Homekit zou moeten gebruiken. De Nest die we gebruikten in ons oude huis had die mogelijkheid niet en het feit dat Nest door Google werd gekocht maakte de kansen dat dit nog ging gebeuren niet veel groter. Uiteindelijk bleek dat geen groot gemis. Na de koop van Nest door google staat het systeem feitelijk stil.

Survival of the fittest

Zo bleven er eigenlijk maar een paar opties over, de Ecobee, de Netatmo (die ook in de Appestore) verkrijgbaar is en de hier beschreven Tado. Voor de Ecobee sprak de beperkte beschikbaarheid en het gebruik met de externe sensoren me niet erg aan, zeker als je bijvoorbeeld slimme radiatorkoppen wil gaan gebruiken. De Netatmo sprak me qua uiterlijk niet aan. De Tado verenigde eigenlijk de voordelen van de twee in één systeem samen. Esthetisch mooi inpasbaar in een huis waar gadgets vaak verstopt moeten zijn en bijbehorende radiatorknoppen die er gewoon heel mooi uit zien. Die moest het dus worden.

Installatie van de slimme thermostaat?

Hier maakt Tado echt het verschil. Hoe mooi is het als in een doosje gewoon een link zit waarbij een website, afhankelijk van welke oude thermostaat en ketel je invoert, voor jou persoonlijk een handleiding maakt. En dan levert Tado ook nog speciale stickertjes die je op de aansluitdraden plakt voor je de oude thermostaat weghaalt, zodat het aansluiten voor de rest heel gemakkelijk is. Tado, zo hoort het.

Het aansluiten kun je heel gemakkelijk makkelijk zelf. Tado, zo hoort het.

En hoe werkt het?

Het werkt eigenlijk precies zoals je mag verwachten. Dat is dan ook wel weer jammer, want er valt eigenlijk weinig over te schrijven. Het enige nadeel dat ik ondervind is het feit dat Homekit nog niet heel veel interactie met de Tado mogelijk maakt. Ook zie ik de luchtvochtigheid, die ik wel in de Tado app zie, niet terug in de Woning app van Apple. Ik weet niet waar dit hiaat zit, maar het zou leuk zijn als dat in een update van de woning app wel synchroon zichtbaar is.

Tado thermostaat

Is het huis er geschikt voor?

Een tweede vraagteken was de combinatie met de slimme radiatorknoppen. Onze huiskamer is namelijk op de eerste etage en we hebben een open trap over totaal vier verdiepingen. Daarnaast hebben we alleen op de eerste etage vloerverwarming. Ik hoop dat Tado met een soort slimme vloerverwarming radiatorkraan komt. Hiermee kan ik ook beter gebruik maken van de zoneverwarming die met de prachtige knoppen echt een wannahave is.

De slimme radiotarknop

En ik heb hem dan toch maar gekocht. Ik heb nog wel even getwijfeld tussen de Tado en Eve kraan, maar de tado kraan is net mooier. De komende weken test ik deze slimme knop in onze badkamer. Slechts een enkele etage boven de huiskamer, maar toch ben ik benieuwd naar het bereik van de tado bridge. De eerste ervaring met het installeren en inregelen was in ieder geval wel “Homekitastisch”. Binnenkort meer!

 

Rate this post

2 Comments

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.