Apple HomeKit

Luiheid dient de mens

Soms moet je als man de kans grijpen om een klein plekje te verwerven op een verder zo een feminien geheel. En dit is mijn kans. Nog niet zo lang geleden is Gouds Genieten begonnen met een rubriek Gouds Wonen en daarbij horen ook een groeiend aantal mannelijke lezers.

Dat betekent dat die lezers natuurlijk ook waardevolle content verdienen. Op een site als deze horen natuurlijk de laatste nieuwtjes op het gebied van het slimme huis. Althans, dat lijkt me zo!  Helpen jullie mij om een begin te maken met het SmartHome als integraal onderdeel van de woontrends, in ieder geval op deze site?

Welkom bij domotica.

Een principiële keuze

Veel huishoudens zijn in Nederland aan een Smart Home begonnen door de aanschaf van Philips hue lampen toen men het nog domotica noemde, Na de veelkleurige exemplaren kwam er ook een witte startset met twee lampen. Deze set is in Nederland veel verkocht en werd vanaf een bepaald moment ook geleverd bij een TOON (Van Eneco) slimme thermostaat. Voor velen is het zo begonnen en geeindigt.

Inmiddels worden honderden producten verkocht die min of meer slim te noemen zijn. Sommige producten zijn op zichzelf slim, zoals steeds meer thermostaten (zoals de Tado hierboven), en sommige producten zoals de sensoren van Elgato Eve, zijn vooral slim als je ze in combinatie gebruikt met andere producten. Toch hebben alle producten wel een gemene deler nodig om met elkaar samen te werken, en daar ligt als je begint dan ook de principiële keuze; De manier waarop de verschillende elementen met elkaar praten.

Luiheid siert de mens of in ieder geval de man of de tech-Geek

Z-Wave of Apple HomeKit

De verschillen tussen z-wave en apple homekit zijn vierledig; veiligheid, keuze, gebruiksgemak en prijs. Op het gebied van veiligheid zit het verschil in de versleuteling van de verbinding van het product met het internet. Het algemene z-wave protocol is het meest beschikbare protocol. Zoals je misschien al hebt gelezen zijn aan dat protocol risico’s verbonden, die met het extra versleutelde HomeKit voor het overgrote deel ontbreken. Dat zorgt ook direct dat de extra versleuteling tot vertraging leidt in het productie en ontwikkelingsproces en sommige makers daar dan ook niet voor kiezen.

Zo zijn er op dit moment veel meer producten leverbaar met z-wave dan met HomeKit en zie je die extra drempel in het productieproces (en veiligheid) wel terug in de prijs van HomeKit producten. Die zijn gewoonweg iets duurder. Overigens heeft Apple in de tweede helft van 2017 wat aanpassingen gedaan, waardoor de Homekit hardware niet meer nodig is, maar softwarematig gecodeerd kan worden gecommuniceerd met de “Hub”. Ten slotte heeft HomeKit het voordeel van het gebruiksgemak dat we van Apple gewend zijn. Het invoeren of inscannen van de HomeKit code zorgt dat het gewoon allemaal werkt. Een kind kans de was doen!

En toen was er licht

De keuze tussen de twee communicatie systemen was voor ons niet zo moeilijk. Thuis hebben we veel producten van Apple en we zijn zeer tevreden over de kwaliteit en de manier waarop die producten met elkaar samenwerken.

Daarnaast begonnen ook wij met de verlichting van Philips Hue en kregen wij op die manier de eerste HomeKit bridge binnen. Een bridge is overigens niets anders dan een brug tussen een apparaat en het internet. Vervolgens begon de domotica hobby dan ook met 2 Hue lampen die, via de HomeKit Bridge, op gezette tijden aan en uit gingen. Maar goed, dan begint het natuurlijk pas. En het was slechts een heel klein begin.

Overigens was dat begin ook nog niet de makkelijkste. De eerste lichting Hue lampen waren namelijk nog echt “white”, wat feitelijk betekende dat de lamp TE wit was en bij het dimmen groener leek te kleuren. Dat is met de White ambiance serie inmiddels uit de wereld. De echte witte hue lampen gebruiken we nu dan ook alleen nog in de tuin.

Daar is Eve ten tonele

Al snel viel mijn oog op de producten van Elgato, de Eve serie. Inmiddels zijn er een zestal producten die feitelijk exclusief voor HomeKit gemaakt zijn. Omdat de meeste producten minder dan 40 euro kosten, zijn het leuke “mannencadeautjes”, die je overigens veelal voor je zelf zal moeten kopen. De vrouw des huizes Geniet liever Gouds op een terras. Inmiddels hebben we vier raamsensoren, een bewegingssensoren, en binnen en buiten een mini-weerstation. En weet je wat? Ze vallen niet eens op.

De vrouw des huizes Geniet liever Gouds op een terras

Maar ook de Eve producten hebben een middel nodig als brug naar het internet. Voor dit doel is bij het Apple ecosysteem een IPad of een AppleTV van de 4e generatie of nieuwer noodzakelijk. Het nadeel van het gebruik van een IPad is natuurlijk dat deze dan ook de deur niet uit kan. In sommige gevallen is dat geen probleem, maar eigenlijk is een Apple TV in alle gevallen handiger. Die hebben we dan ook maar op marktplaats aangeschaft. Overigens is dat een geweldig apparaat, zeker als je Android TV gewend bent. Snel en gebruiksvriendelijk, een verschil van dag en nacht.

HomePod op komst

Inmiddels heeft Apple de ook HomePod ook aangekondigd. Een slimme speaker die de rol als hub in een huis over kan nemen. De eerste berichten zijn positief. Vooral de geluidskwaliteit lijkt een grote stap voorwaarts vergeleken bij de concurrenten van Google, Amazon en Sonos, en dan ook nog voor een concurrerende prijs. Wij kijken er naar uit! Zeker de aankondiging van het nieuwe AirPlay 2 lijkt een kans om bijvoorbeeld een HomePod te integreren als center speaker in een thuisbioscoopsysteem, waarbij je zelfs mooie bedrade staande speakers via AirPlay 2 onderdeel kan maken van je huis automatisering. Een feestje voor de Tech-Geek.

De hamvraag

Misschien vraag je je bij het lezen van dit stuk al af wat nu echt het nut is van al die SmartHome producten. En eerlijk is eerlijk, dat nut is beperkt. Vergelijk het met het nut van een mobiele telefoon. In 1990 zag niemand het belang en nut ervan, integendeel, en nu staat de smartphone op afstand op nummer 1 van spullen die je mee op vakantie neemt. Tijden veranderen. Zo gaat dat ook met een SmartHome. De vraag is niet of je instapt, maar wanneer. Hou er rekening mee dat je over een jaar of tien dagelijks even kijkt wat de luchtvochtigheid in huis is en of de planten er nog goed bij staan. Dat het alarm vanzelf uitgaat als iedereen het huis verlaat is natuurlijk de komende tijd nog geregeld.

En eerlijk is eerlijk, Het nut is beperkt, maar dat vertellen we niet

 

Integratie

En dan begint het spel pas echt. Want het is juist zo leuk om via “If this, than that” een keten van reacties samen te stellen in het tabje automatisering van de Apple app met de naam Woning. Kort gezegd stel je zelf een “scène” samen met wat je wilt dat er gebeurt. De Woning app communiceert vervolgens met de verschillende pas van de merken accessoires die je hebt geïntegreerd. Daar zijn overigens nog wel wat stappen te maken. Een merk als Elgato heeft op dit moment gewoonweg nog een completere app dan dat de woning app kan bieden, maar daar zie je tekens weer verbeteringen. Uiteindelijk moet alles natuurlijk gewoon vanuit 1 app te regelen zijn.

En dan zijn er nog wat meer aanloop problemen die de komende tijd ongetwijfeld zullen worden opgelost. Bereik is de belangrijkste, zeker in een nieuwbouwhuis. Net als met WiFi is het dan ook logisch dat er straks een soort HomeKit extender op de markt gaat komen. Elgato heeft er inmiddels 1 aangekondigd, maar wanneer hij er is is nog even afwachten.

More to come

Kortom, de eerste stappen zijn gezet en via deze pagina wil ik de vorderingen graag bij gaan houden. Het zou geweldig zijn als jullie ideeën en producten aan kunnen dragen, zodat we deze kunnen proberen en recenseren. Uiteraard zijn we ook heel benieuwd naar jullie eigen ervaringen met HomeKit. We horen het graag!

In huis:

 1. Tado slimme thermostaat
 2. Apple TV 4K (Hub)
 3. Elgato Eve Weather (Buiten weerstation)
 4. Elgato Eve Motion (beweging)
 5. Elgato Eve Room (Luchtkwaliteit)
 6. Elgato Eve Door&Window (4x)
 7. Philips Hue gu10 White Ambiance (4x)
 8. Philips Hue White (1x)
 9. Philips Hue White Ambiance (1x)
 10. Philips Hue Dimmer (2x)

Op de wensenlijst

 1. Apple HomePod
 2. Fibaro Flood Sensor
 3. Fibaro Door/window sensor
 4. Logitech Pop Smart button
 5. Logitech Circle 2 Beveiligingscamera
 6. First Alert Onelink

Tips of producten voor de test? Mail naar administratie@goudsgenieten.nl

Rate this post

5 Comments

Geef een antwoord

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.